Mange steder er der allerede fokus på kvalitetsudvikling på medicinområdet og iværksat tiltag, der skal øge patientsikkerheden og borgernes livskvalitet. Men i takt med den øgede opgaveglidning mellem de forskellige sektorer bliver personalet i primær sektor i stadig større grad involveret i komplekse medicinopgaver.
Styrelsen for Patientsikkerhed har fortsat fokus på medicin, bl.a. fordi det er på dette område, der laves suverænt flest fejl:
Type2dialogs analyser viser endvidere, at det er meget almindeligt, at beboere på bosteder og plejecentre samt borgere tilknyttet hjemmeplejen i gennemsnit er i behandling med ti forskellige medicinpræparater, som skal tages tre gange dagligt. Medicin er altså en væsentlig del af både den pædagogiske indsats på bosteder og plejeopgaven i hjemmeplejen samt på plejecentre. Den komplekse opgave kræver en systematisk tilgang til hverdagens arbejde med borgerens medicin og ikke mindst kompetencer i forhold til at observere og reagere, når borgeren oplever positive eller negative bivirkninger.
Der er mange gode grunde til at prioritere kvalitetsudvikling på medicinområdet - og et kvalitetsløft her vil ikke mindst komme de mest sårbare borgere til gavn. Type2dialogs tværfaglige specialistteam, som inkluderer farmaceuter, bistår bl.a. ved kvalitetsvurderinger, potentialeanalyser samt kompetenceudvikling af medarbejdere.
Vores processer sikrer, at ny viden implementeres i praksis, så der på kort tid kan høstes gevinster - fx i form af:
Få mere information om kvalitetsudvikling på medicinområdet ved at kontakte sundhedsfaglig chefkonsulent og farmaceut Camilla Neuper Kjeldal i Type2dialog på enten cnk@type2dialog.dk eller tlf. 2396 5737.
Læs mere på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.