Kan vi arbejde med rehabilitering på det specialiserede voksenområde?
Det korte svar er JA, men vi ser ofte, at kommuner, på trods af rehabiliteringsstartegier, ikke fuldt ud har implementeret rehabilitering som arbejdsmetode og dermed ikke opnår de ønskede resultater.
Vi har mange års erfaring med at bistå kommuner i at udvikle og implementere en rehabiliterende tilgang på det specialiserede voksenområde, med god effekt. Det er vores erfaring, at den rehabiliterende tilgang øger livskvaliteten for den enkelte borger og styrker fagligheden hos medarbejderne. Den rehabiliterende tilgang synliggør omkostningseffektive indsatser via et øget fokus på borgerens progression. Den rehabiliterende tilgang er kommet for at blive - med god grund.
Klik her eller læs mere under om hvordan vi kan hjælpe jer og hvor udfordringerne ligger i at arbejde rehabiliterende på det specialiserede voksenområde.
Type2dialog har med succes hjulpet en række kommuner med at skabe varig forankring og effekt af rehabiliteringsindsatser, som har understøttet borgernes egne recovery-processer. Der har i disse processer været særligt fokus på at sikre borgerinvolvering, samt at styrke det tværgående samarbejde mellem myndighed og drift.
At arbejde med rehabilitering på det specialiserede voksenområde fører i mange tilfælde til, at borgeren modtager en hurtigere og mere målrettet indsats. For nogle borgere kan denne indsats medføre, at de klarer sig på egen hånd eller øger egen livsduelighed. For andre, er målet at bevare nuværende kompetencer og styrke livskvaliteten, stabilisere og sikre udnyttelsen af borgerens potentiale.
I udviklingen af kommunernes rehabiliterende indsatser arbejder vi aktivt med indsatstrappen og borgerflow. Vi har fokus på, hvilke indsatser og aktiviteter som er kompenserende, aktiverende og rehabiliterende. Ved at arbejde med disse, og andre fælles faglige begreber, kan vi understøtte en proces, hvor borgerne øger deres livsduelighed, og klatrer ned ad indsatstrappen og dermed øges borgerflowet.
Vi rådgiver om:
Antallet af borgere, som modtager støtte på det sociale område, er stigende. Udgiftspresset øges, når antallet af borgere med behov for støtte, er højere end antallet af borgere, hvis sager afsluttes.
Type2dialog har de seneste år bistået kommuner med at øge den tværfaglige koordination, så de borgere og familier som har brug for det modtager en koordineret indsats, som tager udgangspunkt i deres mål og ønsker.
Tag det i anvendelse
I Type2Dialog hjælper vi kommuner med at udvikle de tværgående samarbejder. Vi arbejder både med borgerperspektiv, organisatoriske og kulturelle ændringer samt praksisnær kompetenceudvikling.
Kontakt os, hvis du vil høre mere om, hvad Type2dialog kan hjælpe jeres kommune med.
Klik her og læs mere om hvad Type2dialog arbejder med og kan tilbyde vedr. helhedsorienterede og sammenhængende indsatser!
Har I sikret, at jeres medarbejdere har de kompetencer og det mindset som skal til for at sikre sammenhængende forløb for de borgere, hvis sager går på tværs af fagligheder?
At kunne indgå i tværgående samarbejder, hvor borgeren er med til at definere løsningen, er den forventning, der er til den fremtidige medarbejder på det sociale område. I skal derfor sikre, at I systematisk arbejder med de faglige tilgange og redskaber, som sikrer, at jeres medarbejdere kan leve op til disse faglige krav.
Type2dialog har mange års erfaring med praksisnær kompetenceudvikling, hvor vi tager fat i lige præcis det behov, I har for at kunne implementere og arbejde med en sammenhængende indsats.
Ledelsen skal gå forrest for at sikre den enkelte medarbejders mulighed for at arbejde med meningsfyldte sammenhængende forløb. Det kræver, at den enkelte leder har overblik over samarbejdskulturen bredt i organisationen samt lokalt i egen afdeling. Ledelsen skal sikre, at der bliver truffet de organisatoriske greb, og at forhindringer bliver løst, og gode historier bliver fremhævet.
I Type2dialog arbejder vi med rådgivning på organisatorisk taktisk niveau, samt sparring og implementeringsstøtte på operationelt niveau.
For at sikre et effektivt tværgående forløb for den enkelte borger, er det vigtigt, at der udvælges en gennemgående medarbejder, som sikrer intern koordinering samt kommunikation med borgeren. Type2dialog samarbejder derfor med kommuner om at udvikle velfungerende og effektive møder, som bliver faciliteret af en kompetent mødeleder. Som en træning af den enkeltes mødeledelse indgår der praksisobservation og supervision, så hver mødeleder får fokus på de områder af egen mødeledelse, som det skal fokus på. Det giver mulighed for at arbejde med de kompetencer, som fører til kompetente tværgående borgerforløb.
Fysisk og mental sundhed er fundamentalt for et godt liv. Men for socialt udsatte grupper er sundhed ofte en mangelvare - og netop sundhedsadfærd og livsstil medfører en markant højere sygelighed og dødelighed hos udsatte end hos resten af befolkningen. Når så samtidig udsattes møde med sundhedssystemet ikke altid fungerer optimalt, bliver det svært.
Nytænkning skal der til. Og netop dét samarbejder Type2dialog med kommunerne om, så mønsteret brydes gennem nye, målrettede sundhedstilbud og tværorganisatorisk samarbejde.
Klik her og læs mere om hvilke borgererfaringer vi gjort os i Sønderborg Kommune ift. effekten af at arbejde med ulighed i sundhed.
Når lighed i sundhed skal fremmes, krævet det et samarbejde på tværs af fag og forvaltninger, der sikrer, at der arbejdes ud fra fælles mål og prioriteringer. Samarbejde med pårørende, netværk og frivillige er ligeledes vigtigt. En fælles koordineret indsats bibringer:
I Type2dialogs DNA ligger, at borgeren inddrages som en ansvarlig samarbejdspartner, og derigennem bidrager til og er medbestemmende for sin egen sundhed. Med høj grad af borgerinddragelse, der sikrer, at der tages udgangspunkt i borgerens egne håb og drømme og med fokus på empowerment, recovery og sundhedsfremme, kan borgers fysiske og mentale sundhed styrkes.
Borgeren er en samarbejdspartner med ressourcer, som skal indgå sammen med de professionelles faglige viden og erfaring, for at det samlede resultat af borgerens forløb bliver det bedst mulige.
I Type2dialog samarbejder vi med kommuner og regioner om at udvikle borgernære sundhedstilbud med udgangspunkt i borgernes ønsker og behov. Når borgerne inddrages, opnås mange gevinster, blandt andet:
Klik her for at se en film om hvordan borgerne inddrages i egen sundhed i Sønderborg Kommune:
Borgere med udviklingshæmning eller psykiske lidelser har høj risiko for at udvikle livsstilssygdomme som diabetes, overvægt og hjerte-karlidelser. Det stiller særlige krav til det socialfaglige personale, som skal være i besiddelse af en stor viden, dels om sygdomme, forebyggelse og sundhedsfremme - og dels om, hvorledes borgerens hele situation løbende dokumenteres og formidles til forskellige samarbejdspartnere.
For at mindske ulighed i sundhed er det nødvendigt, at den socialfaglige og sundhedsfaglige indsats samtænkes og integreres på alle niveauer.
Type2dialog har stor erfaring med at koble det sundhedsfaglige felt meningsfuldt ind i det pædagogiske arbejde, og med Type2dialogs pædagogiske og sundhedsfaglige metoder får I:
Mange kommuner oplever aktuelt – og historisk – massive budgetudfordringer på det specialiserede socialområde. Særligt opleves markante stigninger i udgifterne til det specialiserede voksenområde. Kommunernes seneste regnskaber viser, at 8 ud af 10 kommuner oplevede budgetoverskridelser på området – og der er i de aktuelle forventninger til regnskab og budgetter ikke tegn på, at udgiftskurven skulle være knækket.
Samtidig opleves en stigende tilgang til området. Over de sidste 3 år er gruppen af voksne borgere, der modtager en eller flere indsatser efter serviceloven steget med 13 %. Flere og flere børn, unge og voksne kæmper med psykiske problemer, eller udviklings- og opmærksomhedsforstyrrelser, og har brug for hjælp og støtte til at mestre livet og hverdagen, ligesom mennesker med fysisk og mental funktionsnedsættelse opnår en stadig højere levealder, der er en afledt positiv konsekvens af en forbedret indsats i både sundhedssystemet og det sociale system.
De stigende udgifter på området og udviklingen i målgrupperne stiller krav til måden, kommunerne går til opgaven med at give målrettede og effektfulde indsatser til borgerne og sikre de rette tilbud og indsatser. Kommunerne er derfor under et stort pres for at finde nye måder at skabe råderum via styrket styring, øget sammenhæng, effektivitet og kvalitet.
Klik her og læs mere om hvordan vi bistår kommunerne vedrørende review af deres styringspraksis!
Klik her og læs mere om hvordan du kan få sociale indsatser der virker!
Udviklingen de seneste år efterlader flere spørgsmål i forhold til styringen på det specialiserede socialområde. Det specialiserede socialområde er generelt præget af forskellige tilgange til styringen såvel strategisk som taktisk. Mange kommuner har på forskellig vis arbejdet med at styrke styringen af området, men i mange tilfælde er man ikke i mål med den omstillingsproces.
Type2Dialog tilbyder i samarbejde med Reflexio:
Et eksternt review af kommunernes styringspraksis på det specialiserede voksenområde. Reviewet er en kort og intensiv styringsanalyse af de værktøjer og arbejdsgange, som I anvender, og den organisering, der danner rammen for opgaveløsningen.
Reviewet tager afsæt i en afdækning af jeres styrker og svagheder i styringen af det specialiserede voksenområde. Afdækningen sammenholder vi med viden om bedste praksis fra landets øvrige kommuner.
Udviklingen de seneste år efterlader flere spørgsmål i forhold til styringen på det specialiserede socialområde fx. hvilke tiltag giver de bedste resultater på den korte og lange bane, når der fokuseres på at få styr på bundlinjen, samtidig med at borgerne får den rette støtte?
Der er desværre ikke et kort svar herpå, men det kræver først og fremmest viden om kommunens målgrupper, brug af tilbudsvifte, progressionsrate, organisation m.v. Som rådgiver for kommuner og regioner igennem 17 år har vi i Type2Dialog gjort os mange erfaringer med kommunale tiltag for at genoprette økonomien.
Type2Dialog tilbyder:
Sammenhængsanalyse.
En sammenhængsanalyse er en analyse til brug for forbedringer i organisationen. Vores erfaring er at styrkede sammenhænge både understøtter en mere effektiv brug af ressourcerne og en bedre oplevet kvalitet. Sammenhæng til det specialiserede voksenområde kan eksempelvis være med fokus i forhold til at:
Gennem at identificere de barrierer som kommunens regler og rammer, processer og systemer, udgør for en mere effektiv og sammenhængende indsats, skaber vi et solidt fundament for at tage beslutninger om, hvordan sammenhængskraften i organisationen kan styrkes.
Analyse af omkostningseffektivitet, kvalitet og tilbudsvifte på det specialiserede socialområde
Type2Dialog hjælper med at finde råderum og sikre indsatsforløb med mærkbar effekt, så kommunen og borgerne får mest mulig værdi og kvalitet for pengene.
Analysen kan bl.a. tage afsæt i en kortlægning af nøglespørgsmål som:
Den sundhedsfaglige indsats på botilbud er udfordret: I 2018 fik 166 botilbud for udsatte borgere – børn, unge og voksne med en fysisk, psykisk eller social funktionsnedsættelse – et sundhedsfagligt tilsynsbesøg af Styrelsen for Patientsikkerhed (SFP). Målgruppen er sårbar og har oftest et særligt behov for støtte, omsorg og en korrekt sundhedsfaglig indsats. Hvert femte bosted fik påbud og på nogle botilbud opfyldtes få af styrelsens 35 målepunkter, hvilket gav anledning til vurderingen: ”kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden”.
Type2dialog tilbyder:
360 grader kvalitetstjek før og efter tilsynsbesøget.
Type2dialog hjælper det enkelte botilbud (kommunen/ejerkredsen) med at forberede sig på og/eller følge op på tilsynsbesøget fra SFP – og forebygge påbud.
Skræddersyet læringsforløb til socialfagligt personale, der sikrer det nødvendige sundhedsfaglige fokus fx læringsværksteder og workshops, rådgivning og inspiration til organisering og implementering af konkrete indsatser.
Klik her og læs mere om hvordan Type2dialog hjælper med at omsætte de sundhedsfaglige udfordringer til læring og løsninger.
Medicin skal være et middel til at komme sig – ikke et mål i sig selv. Hvert femte botilbud fik i 2018 påbud efter et besøg fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og fejlmedicinering og forkert håndtering af medicin har store personlige og samfundsøkonomiske omkostninger. Hovedparten af medarbejdere har dagligt opgaver i medicinprocessen, og samlet set er der er stort potentiale i at skabe rammer for en sikker og effektiv medicinproces for både medarbejdere og borgere.
Type2dialogs rådgivningsydelser kan kvalitetsudvikle jeres praksis ud fra følgende tilgange:
Klik her og læs mere om hvordan vi kan bidrage til at skabe sikkerhed omkring medicinhåndteringen på det specialiserede område!
Kun hver fjerde indskrevne borger gennemfører hele behandlingsforløbet, og de fleste har været der før. Desuden kræver et stigende antal af unge med et skadeligt forbrug af rusmidler nye metoder og tilgange i behandlingen. Anvendelse af nyeste viden om samtaleforløb giver øget kvalitet og bedre fremmøde i misbrugsbehandlingen. Derudover kan bedre sammenhæng mellem indsatser fastholde borgere i forløb og bygge bro mellem sundhedsfaglige og socialfaglige indsatser.
Flere genindskrivelser – flere udgifter
60% af de borgere der er i misbrugsbehandling er blevet genindskrevet og det har, udover de menneskelige konsekvenser, også store økonomiske konsekvenser. Ved at øge gennemførselsprocenten og succesraten, vil der kunne frigøres ressourcer og nedbringe en eventuel venteliste.
Klik her og læs mere om fremtidens misbrugsbehandling.
Andel af borgere der er i misbrugsbehandling som bliver genindskrevet
Type2dialog kan i samarbejde med jer, udvikle jeres faglige kompetencer til færdigheder, der anvendes i praksis. Dermed skærper vi medarbejdernes evne til at yde en faglig indsats af høj kvalitet – såvel sundheds- som socialfagligt.
Type2dialog er specialister i at analysere kvaliteten i den faglige praksis og koble dette til, hvordan fremtidens misbrugsbehandling kan tilrettelægges mere smidigt og effektivt. Dette kan give jer et oplyst grundlag at træffe beslutninger ud fra.
Type2dialog kan lave kvalitative brugerundersøgelser der kan give jer et nuanceret kendskab til brugernes oplevelse af misbrugsbehandlingen. Med afsæt heri udarbejder vi sammen med brugerne skarpe anbefalinger til forbedringer.
Type2dialog kan hjælpe jer med at videreudvikle jeres grundlæggende metoder i samtalestrukturen og implementere nye metoder i praksis der kan højne fagligheden og gennemførselsprocenten.